Els pobles perduts

Els pobles perduts
Autor Xavier Cortadellas, Judit Pujadó (entre d’altres)
Editorial Edicions Sidillà
Primera Edició 2012
Tipus de Lectura  entre noveŀles
Compra  llibres.cat | Catalonia
Préstec Catàleg 1 | Catàleg 2
Internet  Siés.tv | facebook

No us descobriré la sopa d’all si us dic que els vilafestucans sempre hem estat interessats en pobles oblidats, abandonats o amagats. Segurament, això de viure en una vall que queda lluny de qualsevol nus de comunicació ha creat aquesta atenció especial per aquestes situacions. Així doncs, quan vaig veure que Edicions Sidillà publicaria un llibre anomenat Els Pobles Perduts vaig saber que tard o d’hora el tindria a les meves mans. De fet, Sidillà és un poble perdut a la riba del Ter, així que ningú més podia proposar un llibre sobre aquests indrets de Catalunya.

Els editors han demanat a diferents escriptors que s’interessessin per la vida (i mort?) de llocs de Catalunya avisa que els Països Catalans som un país amb molts racons amagats i per tant de pobles antics esperant ser descoberts. Cada escriptor ha cercat gent que els pogués parlar d’aquell poble, d’aquell indret i de la vida que allà s’hi portava i sovint del que el va portar a l’abandó o als intents de no oblidar-los. L’edició és molt treballada, amb un paper gruixut i dibuixos de tinta a l’inici de cada un dels capítols que representen el poble d’alguna manera. Els textos són desiguals, com correspon en un llibre escrit a múltiples mans, i alguns donen més importància a la visita del poble, d’altres a l’entrevista als antics vilatans i d’altres ni una cosa ni l’altra… Quan arribes als darrers capítols, però, es produeix una sensació de deja-vú, potser perquè les problemàtiques d’embassaments que ofeguen pobles i la mancança de comoditats de la vida moderna es repeteixen en un i altra poble. Si ho penses fredament, potser aquest llibre no parla tant dels pobles perduts, sinó d’un esquerda que es produí al segle XX i que sovint no se’n parla, amagada com està enmig de les grans ferides de la guerra, fam i dictadura…

És un llibre recomanable per aquells que volen conèixer una mica més la geografia i història catalana d’una manera divulgativa… i també dóna moltes idees per a excursions i turistes urbanites amb ganes de descobrir el país. No hem trobat referències al poble amagat de la Vall del festuc, però esperarem a veure si en un hipotètic segon volum (amb pobles del País Valencià i Les Illes) hi trobem referències Vilafestucanes….