El volcà escolar

Tot va començar en un augment de la calor els mesos de març i abril de l’any passat. Res que no fos atribuïble a l’escalfament global del planeta. La direcció del CEIP Pizarro de Vilafestuc ho aprofità per enviar una nota als pares encomiant-los a estalviar aigua i reciclar que acabava amb un  “Pel bé per la salut dels nostres infants i dels professors que han d’aguantar-los” molt inspirador.

El següent símptoma fou l’aparició d’una esquerda que dibuixava la costa atlàntica d’Amèrica del Sud a la classe dels “Escurçons”. La professora Prim, esglaiada, demanà la baixa i la resta del Claustre decidí per majoria simple – dels mestres- que no tornarien al CEIP fins que l’anomalia fos reparada. Una setmana i mitja després, l’ AMPTLFEGA* prengué la paella pel mànec i amb una mica de pintura va dibuixar la costa africana, i un parell de carabel·les espanyoles travessant el mar a les altres parets. El Consorci envià una mestra substituta i va començar la jornada intensiva de Juny, així que el claustre – per aclamació – decidí que “l’educació dels nostres nens requereix certs sacrificis” i tornaren a la feina. El 15 de Juliol l’escola va tancar  fins setembre.

5923-back
Escola Catalana “tipus”.

La directora, Imma Accidiós, no va veure res d’estrany en la primera setmana de setembre. Tampoc va veure res durant l’atrafegada segona setmana, quan es va preparar l’arribada de l’alumnat. “Ja se sap, cada mestra és sobirana a la classe, i com que la senyoreta Prim era de vacan- vull dir, de baixa, i no hi ha nova substituta, ningú es va adonar de res. Tenim moltes reunions nosaltres!”.

Avui, doncs, ha saltat la sorpresa. Un  petit volcà ha fet forat a l’aula i ja amenaça el segon pis. Davant d’aquesta situació incòmode, la directora Accidiós ha reconegut que “efectivament, tenim una escola problemàtica, i que ho abordarem, si és possible, al proper claustre que es reunirà – d’emergència! – el mes de Febrer.” Tot fa pensar que allà es debatrà què fer amb el volcà, però les veus enteses del departament d’ensenyament ho tenen clar. “Pressupostarem uns ventiladors per l’aula i potser farem un procés participatiu per posar nom al volcà. Ei! Sobretot, si el claustre hi està d’acord.”

* Associació de Mares, Pares Tutors Legals i Familiars En General d’Alumnes