teories sobre l’origen de la pell verda dels vilafestucans.

Sol passar que la gent del país està habituada a una forma de pensar, de fer o de ser, que per la resta del món pot ser sorprenent. Això mateix passa a Vilafestuc. Per un vilafestucà és ben natural que els nens neixin amb un color verd ben saludable. De fet, quasi tots els naturals de la vall tenen aquest color. Evidentment això és motiu de perplexitat per estrangers acostumats a colors més carbassats.

Al llarg dels anys un fotimer de teories han provat d’explicar aquest fenomen de la naturalesa:

->La teoria de l’ascendència basca. És un clàssic entre els clàssics. Segons aquesta teoria els autèntics bascos serien gent de color verd que al llarg de les generacions han anat perdent el color. Vilafestuc seria el reducte de l’antiga raça d’homes bascos que van poblar tot europa abans de l’arribada d’ibers, grecs i romans. La llegenda atribueix el color verd de la ikurriña precisament al color de la pell basca original.

->La teoria de l’alimentació. Aquí s’hi barrejaria les teories lamarkianes de l’evolució amb una certa fascinació pel menjar festuc de la Vall. Aquesta teoria explica que de tant menjar festucs ens anem tornant verds. No sé si és veritat o no, però l’abús dels festucs és evident que provoca efectes secundaris inesperats. De fet, ningú explica com és que la gent a qui no li agrada els festucs neixen tant o més verds que els que en mengen tot el dia…

>La llegenda. Que els nens neixin de color verd és una característica que prové d’antic, i com totes aquestes coses ve proveïda d’una llegenda. Diuen que a Vilafestuc hi vivia un pintor maleït que no sabia pintar festucs. Això en una altra terra no hagués sigut un problema, però envoltat d’arbres festuquers es converteix en deliri. L’home va esmerçar tota la seva vida a trobar el color festuc perfecte i diuen que de l’emoció en trobar-lo morí sense poder transmetre el seu coneixement. Des d’aleshores el seu esperit campa per la vall i pinta els nens a la panxa de la mare d’aquest color, per mostrar al món la bellesa del seu verd festuc.

>La teoria ecològica. Fa uns anys vingueren la gent de Greenpeace a la Vall. Organitzaren un sarau de cal ample amb manifestacions i resistència pacífica a les portes de l’ajuntament. Potser, si sou granadets us en recordareu perquè apareguérem a les notícies a bombo i plateret. El cas és que segons aquesta teoria el color verd de la pell dels nostres infants és producte d’una contaminació extrema del planeta terra. La mostra contundent que ens dirigim amb pas ferm a l’autodestrucció. Les males llengües diuen que una d’aquestes noies ecologistes quedà embarassada d’algú de la Vall i hagueren de fugir corrents . No se n’ha sabut mai més res, ni si el nen va néixer verd o no.

Només son foteses. El fet és que els nens de Vilafestuc neixem de color verd i poc a poc el perdem per un color beix-tou més comú. Com totes les coses al final la veritat és un entremig de tots els punts de vista i nosaltres no som res més que els únics bascos que ens alimentem de festucs contaminats i pintem de color verd. O qui sap, potser cap és veritat.

3 Comments

  1. La teoria Dragonball: els vilafestucans són descendents d'un grapat d'habitants del planeta Namac que van escapar abans de la seva destrucció, i que amb el pas dels anys i gràcies a l'acció dels festucs als seus organismes han anat perdent part de les seves característiques físiques i per això cada cop se n'assemblen menys a Satanàs Cor Petit.

  2. Pingback: Vilafestuc » Blog Archive » Els nous festucans

Comments are closed.